sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Yksin, mutta yhdessä

Heipähei kamut! 💛
Somea on helpompaa ja nopeampaa päivittää arjen tohinoissa, mutta tällaista tarinoijaa miellyttää välillä kirjoitella teille pidemminkin. Blogipohdintoja siis pitkästä aikaa!

Mitä kuuluu?
Mailandialle ja sen Maijalle kuuluu hyvää. Kuopio Designmarket toi mukavaa piristystä kevääseen ja paljon uusia asiakkaita. Kiitos vielä kaikille tapahtumassa kävijöille, järjestäjille ja myyjätovereille! Kuopiolla on sattuneesta syystä aina erityinen paikka sydämessäni. 💕 

Opiskelut täällä koti-Tampereella ovat edenneet myös suunnitellusti ja valmistun tänä keväänä humanististen tieteiden kandidaatiksi. Viime viikot ovat olleet aikamoista tasapainoilua tenttien, tehtävänpalautuksien ja yrityksen hommien välillä, mutta pian voi hieman huoahtaa, kun opinnoissa siirrytään kesälomalle. Sitten pörrätäänkin täysipainoisemmin Mailandian parissa! 🌞

Kuopio Designmarketin yhteydessä päivitin somea (erityisesti Instagramia: @mailandia.fi) hieman aktiivisemmin ja tarkoitus olisi pitää siellä mölyä hieman enemmän jatkossakin. Uskaltauduin ekaa kertaa lisäämään pari videotakin omalla naamallani, eikä se ollutkaan niin kummallista kuin ajattelin! Haluaisin kovasti tuoda teille enemmän tietoa siitä, mitä oikeastaan teen ja miten tuotteeni syntyvät. Mailandia on virallisesti yksi ja ainoa yrittäjä ja työntekijä eli minä, mutta kokonaisuus tarvitsee aika monta muutakin ihmistä toteutuakseen. 

Yksinyrittäjä vai ihan vaan yrittäjä?
Yksityisyrittäjä tarvitsee muita ihmisiä todennäköisesti jopa enemmän kuin keskiverto työntekijä. Moni asia toki vaatii itsenäisiä päätöksiä, yksinäisiä työtunteja ja hurjaa venymistä – on kuitenkin H U L L U A  edes yrittää pärjätä kaikessa yksin. Omaa juttua voi todellakin tehdä, vaikka osan työvaiheista teettäisikin muilla (tarjoan kahvit sille, joka kertoo tämän 25-vuotiaalle minulle 5 vuotta sitten). Se on juuri sitä järkeistystä, jolla yritystoiminnasta saa tehokkaampaa – järjestät itsellesi aikaa niihin asioihin, jotka ovat oman osaamisesi ydin. Et voi olla kaikessa paras – keskity siihen, missä oikeasti olet paras ja etsi ympärillesi yhtä rautainen joukko osaajia. Ideasi voivat nousta uuteen lentoon, kun käytössäsi onkin yhtäkkiä valtava kirjo osaajia ja heidän materiaalinsa! Yksinyrittämisen ei tarvitse olla yksinäistä. 

Yhteistyökumppaneista saisi kirjoitettua vaikka romaanin, mutta esitellään nyt tällä kertaa niitä alihankkijoita ja muita materiaalivelhoja. Niin ja teenhän mä vielä paljon itsekin täällä kotona!

Kuka tekee ja mitä?
Suunnittelu ja kuvittaminen on se Mun Oma Juttu. Piirrän suurimman osan tuotteista ja/tai kuvituksista ensin kynällä paperille, sitten skannailen, muokkaan ja väritän. Vuosien varrella on kertynyt myös aikamoinen kirjasto kuvia, joita yhdistellen ja muokkaillen saa aikaan monenlaista uutta. Kuvankäsittelyohjelmat on tärkeä osa työtä ja niistä eniten käytössä lienee tällä hetkellä Adobe Illustrator, kavereiden kesken Illu. Illu auttaa, kun haluaa toistoa, symmetriaa ja semmoisia teknisyyksiä, mitkä olisi käsin piirtäen  joko hirveä maraton tai täysi mahdottomuus.

Tekstiilituotteet ompelen itse, työhuoneessani täällä kotona Tampereella. Tuotevalikoima on painottunut viime vuosina yhä enemmän paperituotteisiin, mutta joitakin tekstiilejäkin on vielä mukana. Esimerkiksi hahmotyynyt ja pehmopalikat ompelen ja täytän vanulla omin pikku kätösin.   Nämä värikkäämmät Mailandian tekstiilit on painanut käsin kuopiolainen pariskunta Maarit ja Veikko Jäntti ja värit on toimittanut niin ikään kuopiolainen Emo-Tuotanto Oy

Ainut valmiina minulle tuleva tekstiilituote on ekokangaskassi (kuvassa), jolle painatan Kuopio- ja Tampere-printit täällä Tampereella (Merkkaus Mylly Myllypurolla, terkkuja Netta ja kumppanit!). Kangaskassi tulee pakkaustarviketukku Napakalta, jonka selvityksen mukaan kassit valmistetaan Kiinassa tehtaassa, jossa työolot ovat hyvät ja jossa työntekijöistä huolehditaan asianmukaisesti. Kiina on monelle kirosana, mutta tekstiilien suhteen totuus on aina enemmän tai vähemmän itämainen. Kassin valinta on ollut minulle tältä osin jonkinmoinen myönnytys, mutta tämä ratkaisu on tuntunut tähän mennessä parhaalta materiaalin, sen kestävyyden ja koko prosessin kulut huomioiden. Minulle on kuitenkin tärkeää, että tiedän tuotteen alkuperän.

Mailandian kortit, julisteet ja printit on painanut joko kuopiolainen Arsmat (terkkuja Tuomolle ja Marille!) tai tamperelainen Pirkan Painotuote (eli Martti, moroo!). Välillä osaa printtituotteista työstetään eteenpäin Kuopiossa (esim. lorukorttien muoto ja ompelukuvien rei'itys), jolloin olen painattanut tuotteita vielä Kuopiossa. Tällöin vältytään turhalta pakettirumbalta!

Vaneriset pikkukyltit ja naulakot sekä yrityksen logoleimasimen on minulle tehnyt uskomaton voimakaksikko Kuopiosta eli Moocb alias Henri ja Iita. 💕 Nämä oman elämänsä MacGyverit laseroivat monenmoisia materiaaleja ja ovat myös idearikas apu tuotesuunnitteluprosesseissa. Iso suositus tähän suuntaan! Henri ja Iita ovat mukana järjestämässä myös Kuopio Designmarketia. 


Lisäksi olen saanut apuja tuotteiden ja myyjäiskalusteiden suunnittelussa ja valmistuksessa kavereiltani Tampere Hacklabilla, jossa on käsillätekemisen mahdollisuuksia aina laseroinnista ompeluun! Suosittelen tutustumaan Hacklabien toimintaan, jos itsellä ei ole tiloja ja käsillä tekeminen  esimerkiksi puusta kiinnostaa 😊

No tulihan siitä melkoinen romaani näinkin! Olisitko arvannut, miten montaa käsiparia Mailandian tuotteiden valmistumiseen oikeastaan tarvitaan? 
KIITOS teille kaikille! 💗 Ilman teitä ei olisi Mailandiaa, ystävistä ja perheestä puhumattakaan! 😘 

* * *

Ensi kerralla voitaisiinkin tehdä katsaus Mailandian jälleenmyyjiin, joita on ollut vuosien varrella  varsin kirjava ja vaihteleva joukko. Ja uusiakin on tulossa, jaiks ja iik!
Palaamisiin, kamut ja iloista vappua! 🎈🎉🎊

terkuin
Mailandian Maija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti