maanantai 19. kesäkuuta 2017

Ajatuksia yrittämisestä

Moni teistä on pyytänyt, että kertoisin Mailandian yhteydessä enemmän itsestäni. Kuka niitä Martteja oikein rustailee? Mitähän se oikein miettii? Millaistahan on oikein olla tuommoinen luovan alan pienyrittäjä? Tämä blogikirjoitus olkoon askel läpinäkyvämmän Mailandian suuntaan. :) Maija täällä moi!

Yrittäjän omakuva :)
Muutama teistä taitaa jo tietääkin, että olen nykyään sivutoiminen yrittäjä ja opiskelen kieliä Tampereen yliopistossa. Pääaineeni on pohjoismaiset kielet ja siksi suoritan nyt opintoihini liittyvää kieliharjoittelua täällä Tukholmassa. Hälsningar från Sverige! Ekat neljä viikkoa olin työharjoittelussa eräässä viestintäalan yrityksessä, mutta nyt olen keskittynyt enemmän Mailandiaan ja muihin projekteihin (muun muassa kesäflunssaan, voi jee). 

Mailandia on ollut mulle alusta asti tosi henkilökohtainen ja rakas, vähän kuin oma lapsi. Ekoina vuosina tuli lanseerattua uusia juttuja hyvinkin tunteella ja pohtimatta, mutta nyt mietin kaikkea tarkemmin. Millaisia tuotteita haluan tehdä? Mikä on se ydinosaaminen, mihin minun kannattaa keskittyä? Kysymykset ovat loppujen lopuksi hyvin samanlaisia kuin yritystä perustaessani. Tunnenkin olevani taas uuden alun äärellä – henkilökohtaisessa elämässäni on ollut monenlaista myllerrystä viime vuosina ja näin yksityisyrittäjänä se heijastuu välittömästi myös työhön, ainakin minun tapauksessani. 

Itse koen, että yrittäjyys on ollut enemmänkin jokin henkilökohtainen prosessi kuin työpaikka. Kun aloittaa kaiken tyhjästä yksin, vaikeita päätöksiä on tehtävä jatkuvasti ja erehdyksiä tulee varmasti. Olenkin joskus sanonut, että yrittäjä ehkä alkuun mokailee, paikkailee sitten tekemiään virheitä ja lopuksi ehkä pääsee itse asiaan, jos on ottanut virheistään opiksi. Harvoin voi kuitenkaan turvautua siihen "miten aiemmin on tehty", koska uudistua täytyy koko ajan. Ja ei ne mokat taida aina ihan niihin ekoihin vuosiin rajoittua... :D

Moni on sanonut minulle aloitettuani kielten opiskelun, että "vaihdoit sitten alaa ihan kunnolla!". Totta on toki se, että Mailandialle on jäänyt vähemmän aikaa ja opiskelu itsessään on tosi erilaista kuin luovan alan työ, mutta mielestäni kielet ja luova ala eivät ole ollenkaan niin kaukana toisistaan. Ehkä siksi, että molemmat asiat ovat olleet minulle rakkaita jo pitkään, mutta myös siksi, että minusta ne on täysin mahdollista yhdistää myös ammatillisesti. Kuvallisuus on iso osa tämän päivän viestintää ja kuvien avulla voidaan esimerkiksi edistää oppimista. Oma mielipiteeni on myös, että pärjätäkseen yrittäjänä tänä päivänä on hyvä hallita monenlaisia asioita. Profiloituminen on toki tärkeää, mutta käsitykseni on, että vain harva pärjää vain yhtä tuotetta tai palvelua myymällä. Olenkin pikkuhiljaa tekemässä uutta aluevaltausta viestintäpalveluiden suuntaan, mutta palataan siihen myöhemmin, kunhan opintoni etenevät. :) Syksyllä aloitan kandidaatintutkielman teon ja se vie varmasti aikaa ja energiaa, katsotaan rauhassa mitä tapahtuu.

Jos palataan siihen Mailandian nykyiseen ytimeen, eli Marttiin ja kamuihin, tuotteisiin ja tapahtumiin, niin seuraavan kerran tapahtuu heinäkuun lopulla. Menen nyt toista kertaa torimummuksi Tampereen Tallipihalle tuotteineni – kyseessä on viikko 30 eli olen paikalla ma-su 24.–30. heinäkuuta :) Myyn vanhaa varastoa pois reiluin alennuksin ja jos kaikki menee putkeen, jotain pieniä uutuuksiakin on luvassa! Ainakin suosittuja Tampere-kasseja (kuvassa) on taas saatavilla <3 Jospa saatais niitä  johonkin jälleenmyyntiinkin jo tänä kesänä?

Nettipuodin suunnittelu on hyvällä alulla, mutta en vielä lupaa mitään päivämääriä. Oman suunnitteluprosessini tuntien homma menee vielä pari kertaa uusiksi ennen sitä hiottua timanttia... 


Palataan pian, kamut! Heitelkää ihmeessä kommentteja alle, jos siltä tuntuu. Otan myös hiiiiirmu mielelläin vastaan sähköpostia ja ideoita ja kuvia teidän Mailandia-tuotteista! Sähköpostihan on  tietennii mailandia.info(at)gmail.com :)

Makeaa kesää teille kaikille <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti